Monitoring van Arbeid

Neemt Het Nieuwe Werken een grote vlucht? Treffen werkgevers meer maatregelen om langer doorwerken te faciliteren? De arbeidssituatie van de Nederlandse beroepsbevolking verandert voortdurend. TNO onderzoekt deze veranderingen en de gevolgen ervan voor de productiviteit, innovatiekracht, gezondheid en duurzame inzetbaarheid van werkend Nederland, in het programma Monitoring van Arbeid.

Globalisering, demografische, technologische en maatschappelijke ontwikkelingen zijn van onmiskenbare invloed op het werk van Nederlanders. Maar hoe groot is die invloed precies? Hoe onderscheid je sentiment van trend? TNO helpt dit onderscheid te maken met het programma Monitoring van Arbeid. Op basis van nieuwe dataverzameling en koppeling van databronnen brengen we de trends in arbeid in kaart. Hiermee faciliteren we overheden, sociale partners, brancheorganisaties, sociale zekerheidsinstellingen en bedrijven bij de ontwikkeling en evaluatie van beleidsmaatregelen.

Data, cijfers en statistieken

Onze data, cijfers en statistieken over werkend Nederland zijn afkomstig uit vragenlijstonderzoeken. De onderzoeken zijn ondergebracht in enkele grote projecten, die elk vanuit een ander gezichtspunt de arbeidssituatie in Nederland in kaart brengen:

 

  • NEA - Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden
  • WEA - Werkgevers Enquête Arbeid
  • ZEA - Zelfstandige Enquête Arbeid
  • Cohortstudie NEA
    Meer hierover leest u bij databronnen van het programma Monitoring van Arbeid.

 

Ook worden er in in de volgende projecten van het programma enkele specifieke thema's belicht:

 

Publicaties

Hiernaast verschijnen vele andere onderzoeksrapporten en publicaties op basis van de monitordata. Onder meer brancheorganisaties, sociale partners, werkgevers, adviesbureaus, onderzoekers en journalisten gebruiken deze om betrouwbare uitspraken te doen over werkend Nederland. Handige naslagwerken dus!

Rapporten en Publicaties

Klik hier om direct naar onze rapporten en publicaties te gaan

Naar de boekenkast

Toegepast onderzoek op maat

U heeft een specifieke vraag. U wilt bijvoorbeeld weten hoe werkend Nederland verandert, hoe uw sector het doet ten opzichte van andere, of wat de kosten en baten zijn van een voorgenomen beleidsbeslissing. Deze vragen kunnen wij op verschillende manieren beantwoorden. Neem hiervoor gerust contact met ons op, of kijk op onze Onderzoek op Maat pagina.

Contactpersoon

Contactpersoon

Drs. S.N.J (Seth) van den Bossche
Programma-manager Monitoring van Arbeid

 

T: 088 866 5330

M: Contact

Adresgegevens

Schipholweg 77-89
2316 ZL Leiden

 

T: 088 866 5330

English
Disclaimer    |   Privacy statement    |    © 2018 TNO