Blogs over het TNO onderzoek 'Werken tijdens de Corona-crisis'

Hoe organiseert u uw werk op dit moment? TNO doet onderzoek naar de effecten van de corona-maatregelen op het dagelijks leven en werk. In dit blog plaatsen we regelmatig updates en blogartikelen met resultaten, initiatieven en adviezen van experts.

 

Wilt u een melding ontvangen zodra er een nieuw artikel in dit blog verschijnt? Meld u dan aan via dit formulier (alleen emailadres nodig). Uw emailadres zal niet voor andere doeleinden worden gebruikt. 

 

Bent u werknemer en wilt u uw ervaringen over werken tijdens de Corona-crisis met ons delen? Meld u dan aan voor het onderzoek.

 

 

Bestrijd de verveling met playful work design

Is de verveling toegeslagen na weken thuiswerken? Kun je een geeuw niet meer onderdrukken na de zoveelste skype-meeting van de dag? Arnold Bakker, hoogleraar arbeids- en organisatiepsychologie aan de Erasmus Universiteit geeft tips hoe je door middel van playful work design weer lol in je werk krijgt.

Lees dit blog

Job crafting: zet je werk naar je eigen hand

Nu het werk toch op z’n kop is gezet door de corona-maatregelen, biedt dat een uitgelezen kans om eens kritisch te kijken naar hoe je je werk doet en wat je zelf kunt doen om meer plezier uit je werk te halen. Job crafting helpt om je werk beter aan te laten sluiten op wat je kunt en wilt, vertelt Arnold Bakker, hoogleraar arbeids- en organisatiepsychologie aan de Erasmus Universiteit.

Lees dit blog

Wie doet de poepluier en wie kan een rondje hardlopen?

In het onderzoek ‘Werken tijdens de corona-crisis’ vragen we deelnemers die een partner hebben en ook zorgtaken, naar de onderlinge verdeling daarvan. ‘Normaal’ wordt gemiddeld 60% gedaan door de vrouw en 40% door de man. Hoe is dat veranderd? En hoe verdeel je de zorgtaken op een juiste manier? Nicole van Kesteren, wetenschappelijk onderzoeker bij de afdeling Child Health van TNO, legt uit waar we het over hebben en hoe de corona-tijd de boel op de schop gooit. Mogelijk ook met positieve veranderingen…

Lees dit blog

Hoe zet je jezelf aan het werk?

Maar niet op gang kunnen komen, dan weer even de wasmachine gaan uitruimen en om drie uur ’s middags er de brui aan geven… Het is om verschillende redenen niet altijd gemakkelijk om geconcentreerd te werken als je thuis aan de slag bent. Madelon van Hooff is universitair docent en onderzoeker aan de Radboud Universiteit en gespecialiseerd op het vlak van stress en herstel, verveling op het werk en positieve arbeidsmotivatie. Ze vertelt over oorzaken en mogelijke oplossingen.

Lees dit blog

Onderzoek wijst niet op hoge stress-levels onder werkenden

In de afgelopen dagen verschenen er verschillende berichten over de stress die wordt ervaren door werknemers als gevolg van de coronamaatregelen. Bij de deelnemers aan het TNO-onderzoek ‘Werken tijdens de corona-crisis’ blijken de stressniveaus behoorlijk mee te vallen. Men heeft wel wat moeite met concentratie en ook de combinatie tussen werk en privé vormt een uitdaging. Hoewel dat niet altijd makkelijk is, lijkt het erop dat ze daar vrij goed mee om kunnen gaan…

Lees dit blog

Minder rennen en vliegen

We zitten in een onzekere tijd waarin veel mensen heftig worden getroffen. Toch zijn er ook positieve ontwikkelingen te bespeuren, blijkt uit het onderzoek van TNO naar ‘Werken tijdens de corona-crisis’. Zo wordt er meer verbinding gevoeld en zijn er deelnemers die meer tijd hebben. “Ik ben minder aan het rennen en vliegen. Ik kan weer even stilstaan bij alle goede dingen en meer ontspannen.”

Lees dit blog

Leidinggeven aan thuiswerkers

In het onderzoek ‘Werken tijdens de coronacrisis’ wordt gevraagd aan de deelnemers of er stress wordt ervaren, en zo ja, waardoor dat wordt veroorzaakt. Een groot deel van de deelnemers werkt nu vanuit huis en uit de eerste resultaten van het onderzoek blijkt dat procedures en taken niet altijd duidelijk zijn. Dit is goed te verklaren, want leiding geven op afstand vraagt om een andere stijl van leidinggeven.

Lees dit blog

Moeite met slapen? Doe als een kat

Eten, wasbeurt, even een dutje (bij voorkeur in de zon), nog eens een paar happen eten, daarna het vaste rondje in de buurt. Katten hanteren een vaste dagelijkse routine. Daarna rollen ze zich op, draaien zich eens om, of gaan juist languit gestrekt…. Is het niet jaloersmakend als je een kat ziet slapen? Experts van TNO vertellen dat routine ook voor mensen en belangrijk recept is voor een goede nachtrust.

Lees dit blog

4 Basisprincipes om zo goed mogelijk thuis te werken

Van een speciaal voor dit doel ingerichte werkplek naar de eettafel en van de dagelijkse wandeling naar de trein nu alleen de trap af. Nu we massaal thuiswerken, en we te horen hebben gekregen dat dit ook nog een tijdje gaat duren, is het tijd om stil te staan bij de manier waarop fit en vitaal blijven in deze omstandigheden.

Lees dit blog

Tips voor thuis met het gezin

De huidige thuisblijfsituatie roept veel vragen op bij ouders én kinderen. Hoe organiseer je nu je gezinsleven en op welke manier betrek je daar je werk bij? Hoe ga je om met de emoties binnen je gezin, hoe giet je het sociale leven in een nieuwe vorm en hoe blijf je samen gezond? Om gezinnen hierin te ondersteunen zijn diverse adviezen samengebracht in een tipsheet ‘Coronavirus: Tips voor thuis met je gezin’.

Download hier de tipsheet

Adresgegevens

Schipholweg 77-89
2316 ZL Leiden

 

T: 088 866 5330

English
Disclaimer    |   Privacy statement    |    © 2020 TNO