7 april 2015

10 opvallende trends in Arbeid: Hoe is ons werk de afgelopen jaren veranderd?

De arbeidssituatie van de Nederlandse beroepsbevolking verandert voortdurend. In het programma Monitoring van Arbeid onderzoekt TNO deze veranderingen en de gevolgen ervan voor de productiviteit, innovatiekracht, gezondheid en duurzame inzetbaarheid van werkend Nederland. We gebruiken hiervoor de NEA  (Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden): een van de grootste periodieke onderzoeken naar de werksituatie van werknemers in Nederland. Sinds 2005 houdt de NEA vinger aan de pols bij ruim 22.000 werknemers in diverse sectoren en beroepen in Nederland.

Trends

Op basis van 9 jaar NEA zijn 10 opvallende trends in arbeid in kaart gebracht, die laten zien hoe ons werk in de afgelopen jaren is veranderd. Zo willen we steeds minder uren werken en zijn we dat ook gaan doen. Maar sinds 2012  willen we juist méér werken dan we feitelijk doen. We missen minder vaak familie- of gezinsactiviteiten, maar maken ons meer zorgen om het behoud van onze baan. En ook onze zelfstandigheid in het werk is de laatste jaren veranderd.

 

Bekijk de 10 trends in arbeid

Download de factsheet

Download

Nieuw op MonitorArbeid.nl: Zelf trends bekijken

Via onze NEA benchmarktool is het sinds kort ook mogelijk om zelf trends te bekijken. Met deze functionaliteit ontsluiten we bijna tien jaar geschiedenis van nagenoeg alle NEA vragen. Een schat aan informatie die u door de ogen van werkend Nederland laat zien wat er veranderd is op onderwerpen die te maken hebben met arbeidsvoorwaarden, arbo en gezondheid, arbeidsmarkt en arbeidsomstandigheden. Zodra u een onderwerp selecteert kunt u de trends bekijken, per sector of als gemiddelde over alle sectoren.

 

De Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden wordt uitgevoerd door TNO en het CBS, in samenwerking met het ministerie van SZW.

 

Contactpersoon

Contactpersoon

Dr. W.E. (Wendela) Hooftman

Programma-manager Monitoring van Arbeid

 

T: 088 866 52 53

M: contact

Adresgegevens

Schipholweg 77-89
2316 ZL Leiden

 

T: 088 866 5330

English
Disclaimer    |   Privacy statement    |    © 2019 TNO