Blogs over het TNO onderzoek 'Werken tijdens de Corona-crisis'

Hoe organiseert u uw werk op dit moment? TNO doet onderzoek naar de effecten van de corona-maatregelen op het dagelijks leven en werk. In dit blog plaatsen we regelmatig updates en blogartikelen met resultaten, initiatieven en adviezen van experts.

 

Wilt u een melding ontvangen zodra er een nieuw artikel in dit blog verschijnt? Meld u dan aan via dit formulier (alleen emailadres nodig). Uw emailadres zal niet voor andere doeleinden worden gebruikt.

Inroosteren voor een werkplek

Steeds meer mensen gaan (af en toe) weer op de reguliere werkplek aan de slag. Bedrijven nemen daarvoor uiteenlopende maatregelen om dit in goede banen te leiden: van aanwezigheidsroosters tot budgetten voor de thuiswerkplek en van papieren bureauleggers tot gratis mondkapjes. Wij stelden in het corona-onderzoek de vraag “welke maatregelen heeft uw bedrijf genomen voor terugkeer naar werk?”. En hoe doen we dat eigenlijk bij TNO zelf? Wat inspiratie…

Lees dit blog

Hoe snel reageer jij op je mail?

Pling! een mailtje. Zoom-zoom een whatsapp. Hoe lang duurt het voor jij reageert? Ongeveer één derde van de werknemers heeft last van telepressure: het gevoel dat je direct moet reageren op werkgerelateerde berichten, vaak ook nog in de vrije tijd. Michelle Van Laethem, universitair docent arbeids- en organisatiepsychologie aan de Universiteit van Amsterdam doet onderzoek naar telepressure. “Telepressure is er en zal niet verdwijnen, dus we moeten ermee leren omgaan.”

Lees dit blog

Vakantie is geen overbodige luxe

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat veel Nederlanders als gevolg van de corona-crisis hun vakanties hebben uitgesteld. Volgens Noortje Wiezer, expert op het gebied van mentale gezondheid, is het een goed idee om die vakantie toch te plannen: “Vakantie is een herstelmoment en belangrijk voor het welbevinden en de gezondheid.”

Lees dit blog

Op gepaste afstand aan het werk

Het was me het momentje wel: de woorden ‘geen handen schudden’ waren amper door hem uitgesproken of premier Rutte schudt hartelijk de hand van RIVM-directeur Jaap van Dissel. Uit gewoonte. Wilma Otten, gedragswetenschapper bij TNO, legt uit hoe dit komt, waarom het zo lastig is om 1,5 meter afstand te houden en geeft tips over hoe we dat in werkverband toch voor elkaar kunnen krijgen.

Lees dit blog

Kan het wat zachter?!!

Wie weleens in een kantoortuin heeft gewerkt, kent de ergernissen wel: enthousiast bellende collega’s, continu mensen die langs lopen, een radio van je buurman en dan die zoemende klimaatbeheersing. Keer op keer word je onderbroken in je concentratie. Als je thuis werkt, kunnen vergelijkbare stoorzenders de kop opsteken. Wat kunnen we leren van de kantoortuin en hoe vertaal je dat naar de thuiswerkplek?

Lees dit blog

Jumping jacks en squats in strijd tegen de coronakilo’s

We konden de afgelopen weken niet uit eten en werden minder blootgesteld aan de verleiding van snacks doordat we bijna niet buiten kwamen. Waar komen die corona-kilo’s dan toch vandaan? En hoe pak je ze aan?

Lees dit blog

Overgewicht en corona

Van de mensen die worden opgenomen in het ziekenhuis met COVID-19 heeft 80% overgewicht. Terwijl op sociale media wordt gesproken over de extra coronakilo’s, roepen artsen op om te werken aan de leefstijl om overgewicht tegen te gaan. Hoe doe je dat?

Lees dit blog

Update: ademhalen nu de kinderen weer naar school gaan

In het blog “Zorgtaken maken verschil tussen ontspannen of gestreste corona-tijd” lieten we weten dat uit onderzoek bleek dat de zorgtaken werknemers niet in de koude kleren gingen zitten. Is er dan ook wat veranderd sinds de scholen en de opvang weer (deels) open zijn? Ja zeker! Een update…

Lees dit blog

Zorgtaken maken verschil tussen ontspannen of gestreste corona-tijd

De scholen zijn weer deels open, en dat is maar goed ook. In het TNO-onderzoek ‘Werken tijdens de corona-crisis’ is namelijk duidelijk te zien dat de zorgtaken de deelnemers bepaald niet in de koude kleren zijn gaan zitten.

Lees dit blog

Eerder verschenen de volgende blogs: