4 Basisprincipes om zo goed mogelijk thuis te werken

Van een speciaal voor dit doel ingerichte werkplek naar de eettafel en van de dagelijkse wandeling naar de trein nu alleen de trap af. Nu we massaal thuiswerken, en we te horen hebben gekregen dat dit ook nog een tijdje gaat duren, is het tijd om stil te staan bij de manier waarop fit en vitaal blijven in deze omstandigheden.

 

TNO geeft 4 basisprincipes én praktische adviezen om die in de praktijk te brengen…

Maak een planning en deel die

 

Nu de scholen zijn gesloten, zijn veel mensen naast thuiswerker ook ineens juf of meester. Uit de vele reacties op sociale media blijkt wel dat dit nog niet zo eenvoudig is. Andere collega’s zitten thuis zonder onderbreking uren aan een stuk te werken. Hoe de situatie er voor jou nu ook uitziet, experts van TNO benadrukken dat het belangrijk is om bewust tijd in te ruimen voor ontspanning. Door de dag in blokken te plannen lukt het beter om je te concentreren, voorkom je dat je niet meer los komt van je werk én hoef je je ook niet schuldig te voelen op de momenten dat je niet werkt. Plan ook koffie- en lunchpauzes in.

 

Dit kan een compleet andere planning opleveren, ook qua werktijden. Deel de planning daarom ook met collega’s, zodat zij weten wanneer ze je wel of niet kunnen storen en wanneer ze een reactie kunnen verwachten.

Het toverwoord: afwisseling

Afwisselen is goed voor bijna alles wat te maken heeft met thuiswerken: wissel computerwerk af met leeswerk, zitten met staan, moeilijke met makkelijke taken en wissel regelmatig van werkhouding. Deels is dit te plannen. Maak bijvoorbeeld een wandeling tijdens de lunchpauze en plan taken afwisselend in. Korte pauzes zijn belangrijk als je veel zit. Pak wat te drinken, sta op en aai de kat of doe een paar oefeningen. Bepaalde routines kunnen helpen: maak er bijvoorbeeld een gewoonte van om lopend of staand te bellen.

Creatief je werkplek instellen

Bekijk die snel ingerichte werkplek aan de eettafel eens kritisch. Kijk hoe je dit verder kunt optimaliseren. Met de checklist Beter achter je schermen loop je alle punten van je werkplek na. Waarschijnlijk is niet alles te realiseren, maar kijk waar je winst kunt boeken. Volgens de experts op het gebied van beeldschermwerk zijn de belangrijkste punten dat je gebruik maakt van een los toetsenbord en muis, en bij voorkeur ook een los beeldscherm. Zet het beeldscherm recht voor je en dwars op het raam, stel bureau en stoel zo op elkaar af dat je met ontspannen schouders kan werken, of ondersteun de armen zo goed als dat lukt. Zorg dat de ellebogen dicht bij het lichaam blijven bij muisgebruik.

 

Uit het onderzoek dat TNO momenteel uitvoert naar de thuiswerken tijdens de coronacrisis blijkt dat verschillende bedrijven toetsenborden en muizen beschikbaar stellen aan hun medewerkers. Informeer eens bij je bedrijf of dat mogelijk is. Misschien kun je ook een bureaustoel meenemen, zodat je je werkplek makkelijker kunt afstellen. Maar ook als dat niet kan, zijn er oplossingen om je werkplek beter in te stellen. In dit artikel worden creatieve oplossingen gedeeld.

Bewegen en ontspannen

Je hoeft het huis niet meer uit om naar je werk te gaan en de sportclubs zijn dicht. Voor je het weet zit je hele dagen stil. Zorg ervoor, zoals hierboven beschreven, dat je af en toe van je werkplek af loopt. Maak daarnaast in je planning ook bewust ruimte voor beweging. Je kunt bijvoorbeeld in de tuin werken, of zelf (yoga-)oefeningen doen, al dan niet met behulp van een app. Kijk naar de online lessen die worden aangeboden. Bewegen zorgt naast gezondheid en spierkracht ook voor afleiding en ontspanning. Zorg voor verschillende vormen van ontspanning. Nu we voor contact vrijwel volledig aangewezen zijn op de telefoon en sociale media, bestaat de neiging om avondenlang met de telefoon in de weer te zijn. Leg de telefoon ook bewust weg en zet hem op stil, of helemaal uit. Doe dit sowieso ruime tijd voordat je naar bed gaat.

Koffiepraat

Je mailbox stroomt misschien vol, maar bij je eigen koffie-apparaat mis je je collega’s. Maar wat houd je tegen om met een kop koffie in de hand toch even bij te kletsen met je collega’s? Bel met één of meerdere collega’s tegelijk. Spreek dat wel even van tevoren af. Informeer ook of het allemaal nog goed gaat en of je collega’s hun werk gedaan krijgen. Let ook een beetje op collega’s die alleen wonen. Het blijft op afstand, maar zoals ook de koning al aangaf kunnen we veel bereiken als we een beetje naar elkaar omkijken: “Laten we samen zorgen dat niemand zich in de steek gelaten voelt.” Vergeet verjaardagen niet. Bij TNO kreeg een jarige afgelopen week een lading berichtjes van zijn collega’s. “Zo konden we ook zonder taart aandacht aan iemand z’n verjaardag besteden.”

 

Geschreven door Eveline Janse – Everlution in samenwerking met TNO