Minder rennen en vliegen

We zitten in een onzekere tijd waarin veel mensen heftig worden getroffen. Toch zijn er ook positieve ontwikkelingen te bespeuren, blijkt uit het onderzoek van TNO naar ‘Werken tijdens de corona-crisis’. Zo wordt er meer verbinding gevoeld en zijn er deelnemers die meer tijd hebben. “Ik ben minder aan het rennen en vliegen. Ik kan weer even stilstaan bij alle goede dingen en meer ontspannen.”

Deze weergave laat zien welke voordelen van de huidige situatie deelnemers aan het onderzoek noemen. Hoe groter het balkje, hoe vaker dit voordeel is genoemd. Bron: Onderzoek ‘Werken tijdens de corona-crisis’ (TNO).

Tijd

Voor veel deelnemers is het zoeken naar mogelijkheden om het werk en de zorg voor bijvoorbeeld kinderen in een dag geperst te krijgen, maar daarnaast is voor thuiswerkers ook de reistijd ineens weggevallen. Die tijd kan nu anders besteed worden. De druk om op een specifiek tijdstip kinderen op een bepaalde plek te moeten brengen en de trein te halen is er niet meer en dat zorgt voor minder hectiek.

 

Zo geeft een deelnemer in het onderzoek aan: “Ik heb geen reistijd meer. In plaats daarvan begin mijn dag met hardlopen in het bos.” Een ander geniet van de rust dat er, naast minder reistijd,  geen afspraken zijn: “Daardoor ben ik ook veel buiten.” Ook is er tijd ontstaan om stil te staan bij het leven: “Ik ben meer kritisch gaan nadenken over de belangrijke dingen in het leven. En (meer) tot de realisatie gekomen dat geld daar niet één van is.”

 

In een eerder blog schreven we over slaapproblemen die kunnen ontstaan, onder andere doordat het vaste ritme is doorbroken en als gevolg van stress. Maar uit het onderzoek blijkt dat verschillende deelnemers juist meer slapen doordat ze meer tijd hebben: “Daardoor word ik uitgeruster wakker”.

 

Verbinding

Een ander positief effect van de huidige situatie is de verbinding die ontstaat. In de media is dit al vaker aan bod als het gaat om zorg voor bijvoorbeeld buren en lokale initiatieven die ontstaan om elkaar te helpen. Uit het TNO-onderzoek blijken deze effecten ook binnenshuis zichtbaar. Een deelnemer vertelt bijvoorbeeld: “Het is fijn om samen te zijn met man en kinderen. We praten meer met elkaar.”

 

En ook in de werksituatie ervaart men meer aandacht voor elkaar. We zitten in hetzelfde schuitje en snappen van elkaar dat het niet altijd gemakkelijk zal zijn. Een deelnemer vertelt: “Mensen nemen meer contact met elkaar om oprecht te vragen hoe het gaat.” Een ander is onder de indruk van de creativiteit en mogelijkheden die ontstaan: “De creatieve en vooral saamhorige initiatieven stemmen positief. Mensen helpen elkaar, kijken naar elkaar om en komen met nieuwe ideeën.”

 

In het onderzoek wordt gevraagd naar positieve effecten van de situatie en daarin wordt regelmatig verwezen naar de contacten met anderen op het werk. De volgende effecten worden genoemd:

  • Vernieuwing in manieren van contact met elkaar hebben, ook voor informeel contact, zoals een digitale vrijdagmiddagborrel en online vergaderingen.
  • Gevoel van onderlinge samenhorigheid, verbinding en begrip, binnen en buiten werk
  • Oprechte interesse, onderling begrip voor elkaars (privé)situatie

 

Geschreven door Eveline Janse – Everlution in samenwerking met TNO