Frequently Asked Questions

We zullen op deze pagina antwoorden neerzetten op een aantal veelgestelde vragen. Mocht u tegen iets aanlopen tijdens (of voorafgaand aan) uw deelname aan het onderzoek ‘Werken tijdens de Corona-crisis’, dan kunt u op deze pagina kijken of het antwoord op uw vraag wellicht hier tussen staat.

Waar kan ik de TNO app How Am I downloaden?

Download de TNO-app HowAmI via de Google Play Store (link) of Apple App Store (link) of zoek naar ‘howami tno’.

Moet ik mijn inloggegevens bewaren?

Ja. Wij verzoeken u deze gegevens goed te bewaren. Uw email-adres wordt namelijk losgekoppeld van uw inloggegevens. Daardoor kunnen wij ze u niet nog een keer sturen als u uw gegevens kwijt bent.

Is er ook een Engelstalige versie van de app beschikbaar?

Nee, op dit moment hebben we (helaas) alleen een Nederlandstalige versie van de How Am I app.

Wellicht komt er in de toekomst een Engelstalige versie beschikbaar. Hou deze pagina en de pagina met het blog in de gaten voor updates over de beschikbaarheid.

Is er ook een versie beschikbaar voor zelfstandigen?

We verwachten dat de omstandigheden en impact zodanig verschillen tussen werknemers en zelfstandigen dat er hele verschillende vragen nodig zijn voor deze twee groepen werkenden. Op dit moment hebben we alleen een versie voor werknemers ontwikkeld. We kijken of er ook een versie ontwikkeld kan worden voor zelfstandigen. We zullen u daar van op de hoogte houden via deze website.

Ik krijg geen vragenlijsten te zien wanneer ik voor de eerste keer inlog

Heeft u misschien al een keer eerder aan een onderzoek van TNO meegedaan waarbij er gebruik is gemaakt van de How Am I app?

Dan is het belangrijk dat u eerst uitlogt en uw data uit het vorige onderzoek van uw telefoon verwijdert, dit kan als volgt:

 

 • Open de app
 • Ga naar de ‘Gebruiker’ pagina
 • Tik drie keer op de copyright footer
 • Tik op de ‘Uitloggen en data verwijderen’ knop

 

Belangrijk: Dit kunt u alleen doen als het vorige TNO onderzoek helemaal afgelopen is. Wanneer het vorige onderzoek nog gaande is kunt u helaas op dit moment niet meedoen aan het huidige onderzoek ‘Werken tijdens de Corona-crisis’.

Mijn notificaties doen het niet, wat nu?

 

Android (Samsung, HTC, Huawei, OnePlus, Xiaomi etc) toestel:

 

 • Controleer of u notificaties heeft toegestaan voor de HowAmI app:
  Instellingen > Meldingen > Alle apps weergeven > Verander “Meest recent" naar “Alle" > Scroll/zoek naar HowAmI > ‘Meldingen weergeven’ aanzetten
 • HowAmI app uitzonderen van batterijoptimalisatie, dit is namelijk nodig:
  Instellingen > Zoeken naar Batterijoptimalisatie > Batterijoptimalisatie > ‘Niet geoptimaliseerd’ verzetten naar ‘Alle apps’ > Scroll/zoek naar HowAmI > ‘Optimaliseren’ verzetten naar ‘Niet optimaliseren’

 

Lukt dit niet of verhelpt dit het probleem niet? Neem contact met ons op met door te mailen naar werk-onderzoek@tno.nl.

Vermeld hierbij ook uw softwareversie. Deze is te vinden op de volgende plek: Instellingen > Info telefoon > Software gegevens.

Mocht dat onverhoopt niet zo zijn, stuur dan het merk en type van uw toestel.

 

iOS (alle Apple iPhones):

 • Controleer of u notificaties heeft toegestaan voor de HowAmI app:
  Instellingen > HowAmI (in de app lijst onderaan) > Berichtgeving > Sta berichtgeving toe aanzetten
 • Controleer of u de functie ‘Niet storen‘ heeft uitgeschakeld. Deze functie houdt notificaties tegen wanneer deze ingeschakeld is.

 

Lukt dit niet of verhelpt dit het probleem niet? Neem contact met ons op met door te mailen naar werk-onderzoek@tno.nl.

Vermeld hierbij ook uw softwareversie. Deze is te vinden op de volgende plek: Instellingen > Algemeen > Info > Softwareversie.

Hoe kan ik me afmelden voor dit onderzoek?

 

Mocht u niet meer mee willen doen met het onderzoek, dan kunt u zich op de volgende manier afmelden zonder dat uw data verloren gaat:

 

1. Open de app en ga naar het menu (door op de drie balkjes linksboven te klikken).

2. Klik op gebruiker en vervolgens op “stop deelname", u krijgt nu een pop-up met de vraag of u dit zeker weet. Klik op “ja" om uw deelname te beëindigen.

 

Wanneer u deze stappen heeft voltooid kunt u de app van uw telefoon verwijderen.

 

Waarom krijg ik steeds dezelfde vragen? Kan er niet wat meer variatie in de vragen komen?

 

In het werken tijdens Corona onderzoek stellen we een aantal vragen iedere dag. We vragen u iedere dag naar uw productiviteit en creativiteit. We vragen naar uw stemming, uw energie niveau en naar uw herstel. Daarnaast vragen we u iedere dag of u stress heeft ervaren als gevolg van situaties op het werk. We bekijken zo of de stemming van deelnemers gedurende de weken van de maatregelen verandert. En wat het effect is van maatregelen hierop. Sommige deelnemers vinden dit heel saai. Of ze vragen zich af of het wel zinvol is om de vragenlijst in te vullen, als ze iedere dag hetzelfde antwoord geven.

 

Voor het onderzoek zijn uw antwoorden op deze vragen altijd zinvol. Als mensen alleen een vragenlijst invullen als er (voor hen persoonlijk) iets verandert zullen we namelijk altijd verandering vinden ook als er voor de meeste mensen niets wijzigt.

 

Juist doordat we elke dag meten kunnen we heel nauwkeurig zien wat er gebeurt. Zo zagen we dat de productiviteit in de eerste week na 15 maart toe nam en daarna stabiliseerde. Ook zien we dat mensen zich tegen het weekend meer ontspannen gaan voelen. De komende periode zal er een versoepeling van de maatregelen plaatsvinden. Juist nu is het interessant om te zien of er iets verandert. En daarvoor hebben we ook de antwoorden nodig van de mensen waar niets verandert.

 

We hopen daarom dat u de dagelijkse vragenlijst blijft invullen. Ook al is het misschien een beetje saai.