De Overgang: Klachten en de invloed op het werk

Verdiepend onderzoek van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA)

In 2021 waren overgangsklachten bij 173 duizend vrouwelijke werknemers weleens van invloed op het werk. Dit komt overeen met 55% van alle vrouwelijke werknemers in de overgang.  Bij 8 procent speelde dit dagelijks, 9 procent had er wekelijks last van. Dat blijkt uit de cijfers van een vervolgonderzoek van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) onder ruim 4,5 duizend vrouwen van 40-75 jaar, en is beschreven in het rapport ‘De overgang: klachten en de invloed op het werk’.

Verder vindt ruim een derde van de vrouwen in de overgang dat zij minder goed functioneert op het werk door bijvoorbeeld pijnklachten, vermoeidheid of concentratieproblemen. Ook beleven vrouwen in de overgang soms ongemakkelijke situaties op de werkvloer, zoals opvliegers, stemmingswisselingen of doorlekken (31%). Zo’n 13 procent van de werknemers in de overgang kampt met minder goed functioneren én ongemakkelijke situaties.

Twee op de drie vrouwen bespreken hun eigen overgangsklachten op het werk,  dat doen zij voornamelijk met enkele collega’s (55%). Vrouwen met regelmatig overgangsklachten bespreken hun klachten vaker op het werk dan vrouwen met soms overgangsklachten. Twee op de 3 vrouwen met regelmatig overgangsklachten en 1 op de 2 vrouwen met soms overgangsklachten hebben behoefte aan meer begrip en/of ondersteuning op het werk.

Meer informatie over o.a. de overgangsklachten, de invloed op het werk en de bespreekbaarheid daarvan op het werk is terug te lezen in het rapport.